Serebral Palsi

Serebral Palsi Nedir?

Serebral palsi, çocukları özürlü hale getiren bir durumdur. Vücudu hareket ettirme ve pozisyon verme zorluğuna sebep olan bir kas kontrolü hastalığıdır. Hareketi kontrol eden beynin küçük bir kısmı, doğumdan önce veya sonra yaĢamın erken döneminde çocuk halen bir bebek iken zarara uğramıĢtır. Kaslar, beynin zarar gören kısmından yanlıĢ talimatlar alır. Bu, kendilerini sert veya gevşek hissettirir.

Bazen zarar, görme, iĢitme, iletiĢim ve öğrenme ile ilgili zorluklara sebep olabilen diğer beyin kısımlarını etkiler.

Serebral palsi çocuğu yaĢam boyu etkilemektedir. Beyindeki zarar kötüleĢmez, fakat çocuk büyüdükçe etkiler daha fark edilir hale gelir. Örneğin kemik ve eklemlerde Ģekil bozuklukları geliĢebilir.

Serebral palsi her çocuğu farklı Ģekilde etkiler. Orta derecede etkilenmiĢ bir çocuk hafif bozulmuĢ denge ile yürümeyi öğrenecektir. Diğer çocuklar ellerini kullanma zorluğu yaĢayabilir. Ciddi Ģekilde etkilenmiĢ çocuk, oturmayı öğrenmek için yardıma gerek duyabilir ve günlük görevlerinde bağımsız olmayabilir.

Serebral palsiye her ülkede rastlanır. Doğan her üç yüz çocukta yaklaĢık birisinde serebral palsi geliĢtiği bildirilmektedir.

Serebral palsili tüm çocuklar, erken eğitim ve öğretimden yarar görebilir. Hiçbir tedavisi olmamasına rağmen, çocuğa yardım etmeye ne kadar erken baĢladığımıza ve beynin ne kadar zarar gördüğüne bağlı olarak, etkiler azaltılabilir. Yardım ne kadar erken baĢlatılırsa, o kadar fazla gelişme kaydedilebilir.